healthblog

Të gjitha rreth kollës dhe shkaqeve të tyre

Të gjitha rreth kollës dhe shkaqeve të tyre

Ne përfshijmë produkte që mendojmë se janë të dobishëm për lexuesit tanë. Nëse blini përmes lidhjeve në këtë faqe, ne mund të fitojmë një komision të vogël. Këtu është procesi ynë. Isshtë një dëbim i shpejtë i ajrit nga mushkëritë.

Kollitja mund të bëhet me qëllim ose si pjesë e një refleksi. Megjithëse kollitja mund të jetë një shenjë e një sëmundjeje serioze, më shpesh, ajo do të pastrohet më vete pa pasur nevojë për kujdes mjekësor.

Në këtë artikull, ne do të mbulojmë shkaqet, diagnozën dhe trajtimet e mundshme Për kollitjet. Më shumë detaje dhe informacione mbështetëse janë në artikullin kryesor.

 • Disa lloje të kollës ndodhin vetëm natën. Shumica e kollës.
 • isfarë është një kollë? ). >

  Nëse dikush kollitet shumë, mund të jetë një shenjë e një sëmundjeje. Shumë kollë janë shkaktuar nga sëmundjet infektive, si ftohja e zakonshme, por ka edhe shkaqe jo infektive. Ne shikojmë disa shkaqe të mundshme në pjesën tjetër. (afatshkurtër) Kollë

  Në shumicën e rasteve, infeksioni është në traktin e sipërm të frymëmarrjes dhe ndikon në fyt, kjo njihet si një URTI ose URI (infeksion i traktit të sipërm respirator). Shembuj përfshijnë:

  • Ftohtë e zakonshme

  nga garë e erës. Shembuj përfshijnë:

  Një kollë akute gjithashtu mund të shkaktohet nga ethet e sanëve. nga:

  • Pirja e duhanit
  • Mukusit që pikon fytin nga pjesa e pasme e hundës (pikat e hundës pas)
  • GERD (Sëmundja e Refluksit Gastro-Esophageal )
  • Disa ilaçe (p.sh., frenuesit ACE)
  • GERD. p> Nëse një kollë ka vazhduar për 3 javë pa përmirësim, është e arsyeshme të vizitoni një mjek. Kolla termi mund të jetë një shenjë e diçkaje që ka nevojë për trajtim, siç është kanceri i mushkërive ose dështimi i zemrës.

   arsye të tjera për të Kërkoni këshilla mjekësore përfshijnë:

  • Kollë po përkeqësohet.
  • Ka ënjtje ose gunga të pranishme në rajonin e qafës.
  • Humbja e peshës.
  • kollitje e rëndë.
  • Vështirësia e gëlltitjes.
  • Vështirësia e frymëmarrjes.
  • Dhimbje në gjoks. Një mjek vendos që një kollë është shkaktuar nga ftohja ose gripi i zakonshëm, këshillat e përgjithshme do të jenë të pushojnë, të pini shumë lëngje dhe ta lini të kalojë kursin e tij. Në shumicën e rasteve, kollat e tilla pastrohen pas 1-2 javësh. P> Mjeku mund të porosis disa teste diagnostikuese, të tilla si një rreze X të gjoksit; Një mostër e gëlbazës mund të dërgohet në një laborator për analiza për të përcaktuar se çfarë po shkakton infeksionin. Kjo ndihmon mjekun të përcaktojë nëse rrugët e frymëmarrjes kanë një pengesë (ky test quhet spirometri), i cili është i zakonshëm në astmë ose emfizemë. >

   Ndonjëherë, një mjek mund ta referojë pacientin në një specialist të mushkërive ose veshit, hundës dhe fytit (ENT). Sistemi imunitar merret me të – në përgjithësi, kolla të tilla pastrohen vetë.

   Nëse një mjek po trajton një kollë, ata do të përqendrohen në kauzën; Për shembull, nëse është për shkak të një frenuesi ACE, mund të ndërpritet. nuk është shumë hulumtim për ilaçet e kollës dhe sa ato mund të zvogëlojnë simptomat. dhe limoni është po aq i mirë, nëse jo më mirë sesa shumica e produkteve mbi-counter (OTC) të shitura në farmaci. Gjatësia e kollës. Mjalti është një demulent (diçka që qetëson). Sidoqoftë, nuk ka asnjë provë bindëse që ilaçet e kollës janë efektive në bërjen e kollës të largohet më shpejt. Një shumëllojshmëri e ilaçeve të kollës është në dispozicion për blerje në internet. Disa përbërës në ilaçet e kollës, siç është kodeina, mund të jenë të rrezikshme për fëmijët e vegjël. Nuk ka asnjë provë që ilaçet e kollës i ndihmojnë fëmijët, dhe ato në të vërtetë mund të jenë të rrezikshme për shkak të efekteve anësore. Shembuj përfshijnë Pholcodine, Dextromethorphan dhe Antihistamines. Një shembull është guaifenesin (guaiphenesin), i cili hollon mukusin dhe gjithashtu lubrifikon traktin e irrituar të frymëmarrjes, duke ndihmuar në kullimin e rrugëve të frymëmarrjes. Ekspektorët e kollës janë në dispozicion për të blerë jashtë-counter ose në internet. e tyre. Sidoqoftë, nëse një kollë ka vazhduar për ca kohë ose përkeqësohet, është akoma e rëndësishme të flasësh me një mjek.

  • vesh, hundë dhe fy /SARS

  Lajmet Mjekësore Sot ka udhëzime të rrepta ndihmuese dhe tërheq vetëm nga studimet e rishikuara https://harmoniqhealth.com/al/money-amulet/ nga bashkëmoshatarët, institucionet kërkimore akademike dhe revistat dhe shoqatat mjekësore. Ne shmangim përdorimin e referencave terciare. Ne i lidhim burimet parësore – përfshirë studimet, referencat shkencore dhe statistikat – brenda secilit artikull dhe gjithashtu i rendisim ato në seksionin e burimeve në fund të artikujve tanë. Ju mund të mësoni më shumë rreth asaj se si ne sigurojmë që përmbajtja jonë është e saktë dhe aktuale duke lexuar politikën tonë editoriale