healthblog

Mi az FPIE -k és hogyan befolyásolja a csecsemőket?

Mi az FPIE -k és hogyan befolyásolja a csecsemőket?

Az élelmiszer-protein-indukált enterocolitis-szindróma az, amikor az élelmiszer-allergia befolyásolja a csecsemők és a kisgyermekek gyomor-bélrendszeri traktusát. Ritka, de lehet, hogy elterjedtebb, mint az orvosok korábban megértették.

Az élelmiszer-protein-indukált enterokolitis szindróma vagy az FPIE fő tünetei ismétlődő, súlyos hasmenés és hányás. A csecsemő időről időre megtapasztalhatja ezeket a tüneteket, vagy folyamatos és krónikus lehet. Van néhány általános kiváltó étel, de minden étel felelős.

Az orvosok néha kihívást jelentenek az FPI -k diagnosztizálására, mivel a tünetek nem jelennek meg azonnal. A rendellenesség minden gyermeknél eltérően jelentkezhet, és a kezelés általában magában foglalja az élelmiszer -kiváltók eltávolítását az étrendjükből.

A súlyos hasmenés és hányás az FPIE -k leggyakoribb tünetei. A hányás általában kb. 2-3 órával történik egy kiváltó étel étkezése után, majd ezt követi hasmenés. Egyéb tünetek lehetnek:

 • Letargia, vagy fáradt és gyenge érzés
 • Kék bőr színe
 • Magas vagy alacsony testhőmérséklet
 • alacsony vérnyomás
 • fogyás
 • Rossz növekedés
 • sokkszerű tünetek, például ájulás, sekély légzés és gyors pulzus
 • ul>

  Az orvos nem diagnosztizálhatja azonnal az FPIE tonerin gyakori kérdések oldalak -ket, mert az állapot ritka, és más betegségekkel osztja meg a tüneteket. A

  csecsemők, akiknek FPIE -je van, a fejlődés elmulasztásának jeleit is mutathatják, vagy az FTT, ami sok területen késleltetett növekedést eredményezhet.

  A csecsemő küzdhet a fogyás vagy akár ugyanolyan súly maradása érdekében. Később életkorban elérhetik más növekedési mérföldköveket is, és fizikai, társadalmi és mentális képességeik lassabban fejlődhetnek, mint más csecsemők.

  Okok és kiváltók

  Technikailag minden élelmiszerfehérje kiválthatja az FPIES tüneteit. Néhány kiváltó azonban gyakoribb, mint mások.

  Az FPIES Alapítvány szerint a csecsemő képletében található tehéntej és szójafehérjék a csecsemő életének első néhány hónapjában a legnagyobb bűnösök. Az anyatejben lévő fehérjék is reakciót okozhatnak, bár ez ritka.

  Miután a csecsemők szilárd ételeket kezdenek enni, akkor a zab és a rizs a legvalószínűbb kiváltók, bár néhány más étel, amely reakciót válthat ki >

 • tojások
 • Zöldbab
 • Tej
 • Peas
 • baromfi, például csirke vagy pulyka
 • szója
 • squash
 • Édesburgonya

A legtöbb csecsemő csak egy vagy két élelmiszerfehérjére reagál, de mások különféle módon reagálnak a fehérjékre ételek. Ezenkívül egy olyan gyermek, aki egy adott gabonafélékre reagál, allergiát is kialakulhat egy másik gabonafélékre.

Alapvető fontosságú, hogy a csecsemők számára gondoskodjon, hogy minden élelmiszerfehérje potenciális kiváltó legyen az FPIE -k számára.

Kockázati tényezők

Bármely gyermek kialakulhat FPIE -kkel, de néhány csecsemőnek nagyobb a kockázata az FPIE -k kialakulásának, mint mások.

Az Amerikai Allergia, Asztma és amp; Immunológia, az FPIE -kben szenvedő gyermekek 20 % -ánál van élelmiszer -allergiájú családtagok, 40–80 % -uk pedig allergiás betegségben szenvedő családtagok, például szénanáther, asztma és ekcéma.

Mikor kell orvoshoz fordulni és diagnózis

Az FPIE -k tünetei hasonlóak sok más betegséghez, és az orvosok néha tévesen diagnosztizálják a gyomorfluenfluenza állapotát, vagy a gyermeket fertőzés céljából kezelik. Az FPIE -k azonban nem olyanok, mint más élelmiszer -allergia, és nem jelennek meg egy tipikus élelmiszer -allergiás teszten.

Az FPIE diagnosztizálása előtt az orvosoknak meg kell szüntetniük a többi lehetséges okot. Együttműködhetnek más szakemberekkel, hogy teszteljék a gyermeket más rendellenességek miatt.

Miután az orvos kiküszöbölte az összes többi okot, diagnosztizálhatják az FPI -ket. Ha nem világos, hogy az élelmiszerek milyen reakciót váltanak ki, az orvos felügyelt orális élelmiszer -kihívást vagy OFC -t javasolhat.

Egy OFC alatt az orvosok a csecsemőt egy kiváltó ételt táplálják, majd biztonságos, klinikai környezetben figyelik őket. Ha a tünetek jelentkeznek, valószínű, hogy a gyermek evett étel volt a kiváltó.

Ha a kiváltó ételek kiküszöbölése nem állítja meg a tüneteket, az orvosok más ételeket adhatnak a gyermeknek. Felkérhetik a szülõket vagy más gondozókat is, hogy tartsanak egy élelmiszer -folyóiratot, hogy segítsék és kiküszöböljék a potenciális kiváltók azonosítását és kiküszöbölését, amíg a tünetek már nem jelentkeznek.

Az FPIE -k kezelése és megbirkózása

A kezelés általában magában foglalja az összes élelmiszer eltávolítását az étrendből. Ha a kezelés sikeresen azonosította az összes kiváltó ételt, akkor annak biztosítása, hogy a gyermek soha nem eszik őket, minden, ami szükséges.

A szülők a képletű táplálékkal táplált csecsemőknek olyan hipoallergén képletet adhatnak, amely mentes a szója, a tejtermékektől, a gabonaféléktől vagy más potenciális allergénektől.

abban a ritka esetben, amikor egy szoptatott csecsemő reagál az anyatejre, ez azt jelentheti, hogy a kiváltó étel a nő étrendjében van. Ritka jelentések voltak arról is, hogy kizárólag szoptatott csecsemőknek vannak az FPIE -k tünetei.

Átmenetileg váltás a képletre, miközben azonosítja, hogy mely ételek indítják el a reakciót, és szükség lehet ezekre az étrendből. Vagy egy személynek előfordulhat, hogy az anyatejet véglegesen kiküszöbölje a baba étrendjéből.

Segíthet egy levél hordozásában is, amely tartalmazza a gyermekről, azok állapotáról és minden olyan élelmiszerről, amely reakciót vált ki. Ez különösen hasznos a mentőszobába tett kirándulások esetén súlyos esetekben, amikor a gyermek sokk vagy kiszáradás jelei vannak.

Az embereknek azonnal kezelniük kell a kezelést, ha az FPIES -ben szenvedő gyermek krónikus és súlyos tüneteket tapasztal. Ha a tünetek továbbra is fennállnak, akkor a csecsemőt közvetlenül a mentőszobába kell vinniük.

A kórházban az orvosok cseppet adhatnak be, hogy a gyermek hidratált és elkerülje a potenciálisan súlyos szövődményeket.

Bizonyos esetekben az orvosok gyógyszereket adnak az immunrendszer reakciójának leállítására vagy a gyermek vérnyomásának stabilizálására. A kezelés ezután magában foglalja a gyermek ételbevitelének szigorú megfigyelését és az összes élelmiszer elkerülését.

Mivel az FPIE nem tipikus allergiás reakció, általában nem igényel epinefrin vagy EPI-PEN használatát.

Takeaway

Ha valaki gyanítja, hogy gyermeke FPIE -kkel rendelkezik, azonnal beszéljenek orvosukkal. Az FPIE -k súlyos lehetnek és tartós problémákat okozhatnak, ezért elengedhetetlen az összes trigger azonosítása és megszüntetése. Időbe telik, amíg mindet azonosítják.

A legtöbb gyermek 3-5 éves korukra növekszik az FPIE -kből, és egy orvosi csapat mellett dolgozik, hogy kiküszöbölje az összes ételt, amely általában megkönnyebbülést okoz az FPIES tüneteiről.

Lehet, hogy egy gyermek 5 éves koron túl van, és néhány gyermeknek még mindig van FPIE -je, amikor elérik a pubertást. Az étrend ellenőrzése és a kiváltók kiküszöbölése azonban segíthet a csecsemő egészséges életének éléséhez.

 • Élelmiszer -allergia
 • Gyomor -bél/gastroenterológia
 • Gyermekgyógyászat/Gyermekek egészsége

Contents