Blog

Kako čistite smegmu?

Kako čistite smegmu?

Uključujemo proizvode za koje smatramo korisnim za naše čitatelje. Ako kupujete putem veza na ovoj stranici, možemo zaraditi malu komisiju. Evo našeg procesa.

Smegma je prirodno nastala supstanca koja se nalazi na genitalijama i muškaraca i žena. Rezultat je nakupljanja kožnih ćelija, sekrecija nafte i vlage.

Ako se preostaje za izgradnju, Smegma može postati smrdljiv ili dovesti do infekcije. Kao rezultat toga, ljudi bi trebali redovno čistiti dijelove tijela u kojem se događa smegma.

U ovom članku ispitujemo kako prepoznati Smegmu, najbolje načine uklanjanja i kako spriječiti da se Smegma razvija.

Smegma se može pojaviti kao supstanca poput sira, koja se može odnositi na neke ljude. Međutim, obično se ne treba brinuti ako to nije smegma, već simptom infekcije.

Ako je dječak ili muškarac neobrezan, imat će prekrivač koji pokriva glavu penisa. Znojenje, ulje i ćelije kože mogu ostati ispod prepucije ako se područje ne očisti pravilno.

Ponekad se Smegma može razviti u bijele, biserne grudvice u obliku penla ispod prepucije. Osim ako osoba ne doživi bol ili druge simptome su prisutni, to se takođe ne brine.

U muškaracama, Smegma se najčešće razvija u onima koji se ne obrezuju, ali mogu se pojaviti u svim mužjacima. U ženki se smegma može izgraditi između Labia i oko kapuljača klitorisa.

U mužjacima

u punoljetnim muškarcima, Smegma se formira kombinacije kožnih ćelija i ulja proizvedenih Tyson-ovih žlijezda ispod prepucije. Svrha Smegme je osigurati zaštitu i podmazivanje na penis.

I muške i ženska djeca mogu razviti višak nadogradnje Smegme, a važno je razgovarati s djetetovim pedijatru prije čišćenja.

Kad se dječak za dijete razvija pod prepucem, roditelji mogu biti u iskušenju da povuku prepuciju i čiste glavu penisa. Ovo se ne preporučuje rutinski.

U većini muškaraca, prepucija je pričvršćena na glavu penisa od rođenja i počinje odvojiti se kao što su stari. Ova normalna odvajanje omogućava da se prekrivač povuče i očisti. Ako se prekrin prisilno povuče, može dovesti do jake boli, krvarenja, suza kože i ožiljki.

Bitno je razgovarati s pedijatru kako bi se utvrdilo je li dijete koje dijete bude spremno da se povuče natrag. Većina dječaka je u dobi od 5 godina kada mogu sami povući svoju prepuciju. Neki dječaci nisu u mogućnosti povući prepuciju dok ne budu adolescenti, a to se i dalje smatra normalnim.

Neki muškarci i dječaci mogu doživjeti crvenilo i oticanje glave penisa. To se naziva balitis. Muškarci bilo kojeg doba koji razviju ovaj uvjet treba vidjeti pedijatar ili ljekar kako bi bili sigurni da ne bude uzrokovana jedno od sljedećeg:

 • infekcija
 • psorijaza ili drugi kožni uvjet
 • iritacija, poput upotrebe sapuna, deterdženata ili kondoma

Ako penis se ne očisti redovno, Smegma se može izgraditi i može postati smrdljiv, zaražen ili sprečiti pokret za preživanje.

u novorođenčadi i mladićima:

 • ne povlačite prelicu novorođenčadi ili mladog djeteta; Njegovatelji trebaju razgovarati sa svojim pedijatru kako bi odredili odgovarajuću dob kako bi se povukao prepucija.
 • Očistite genitalije nježnim sapunom i vodom kao dio njihove redovne rutine za kupanje.
 • Nemojte koristiti q-savete, navodnjavanje ili antisepte za čišćenje ispod prepučana dojenčadi.

Kao što je već spomenuto, ako se prepuino prebrzo povuče, može prouzrokovati bol, krvarenje i suze kože, tako da je važno da novorođenčad i mlada dječja prepucija ne povuku prerano.

dječaci i muškarci s uvlačnim prepucijom trebali bi poduzeti sljedeće korake prilikom čišćenja penisa za uklanjanje Smegma:

 1. lagano povući prepuciju natrag prema vratilu penisa.
 2. Očistite glavu penisa ispod prepucije laganim sapunom i isperite toplom vodom.
 3. suvi ispod prelića s mekim ručnikom.
 4. povucite prepuciju preko glave penisa – nikad ne ostavljajte to povučeno.

Ne zaboravite da razgovarate sa pedijatrijom ili ljekarom ako ima poteškoća s povlačenjem prelića. Nikada nemojte prisiljavati prepuciju, jer to može dovesti do neposrednih i dugoročnih problema.

kod žena

kod žena i djevojčica, Smegma može se izgraditi između Labia i oko kapuljača klitorisa. U većini slučajeva, ne treba se brinuti, a dobre higijenske prakse trebaju se pobrinuti za nakupljanje.

u ženskoj novorođenčadi, Smegma se može razviti u vulvi (seks organima izvan vaginalnog područja), gdje djeluje kao zaštitna barijera. Pedijatar će moći objasniti da li, kako i kada čistiti.

Važno je zadržati novorođenčad vulvu čistu, ali njegovatelji treba imati na umu da bi trebali koristiti samo blagi sapun i vodu ili brisanje bebe.

uklanjanje

Žene i djevojke trebale bi poduzeti sljedeće korake prilikom čišćenja vulve za uklanjanje Smegma:

  \ lažno oprati vulvu toplom vodom i a Blag sapun.
 1. Izbjegavajte mirisne pranje, praške i sprejeve.
 2. sušiti mekim ručnikom.

sa parazol prevara novorođenčadi, najbolje je razgovarati s pedijatru o njihovim preporukama o higijenskim praksama, uključujući upravljanje Smegma.

Savjeti za prevenciju

Dok je Smegma normalan, može dovesti do problema ako se ostavi za izgradnju. I za muškarce i žene vježbaju dobru genitalnu higijenu kao što je gore spomenuto je od suštinskog značaja.

Žene također žele uzeti u obzir sljedeće preventivne korake:

 • nošenje pamučnog rublja. Na raspolaganju su različite vrste pamučnog donjeg rublja za kupovinu putem interneta.
 • Izbjegavanje tanga, najlona, acetata ili drugih sintetskih vrsta tkanine
 • Izbjegavanje noseći najlonski pantyhose, gamaše ili pripadnice koje ne dopuštaju da vagina diše, što dovodi do zarobljene vlage i topline
 • Izbjegavajte korištenje ženskih higijenskih proizvoda, poput dezodoransa, ženskog spreja, ulja i masnih tvari
 • izbjegavanje vaginalnog tučevanja, jer može promijeniti pH vagine i dovesti do prevlačenja bakterija

Takeaway

Smegma je normalan u muškarcima i ženama i zbog nakupljanja kožnih ćelija, sekreta i vlage. Vežbanje dobra genitalna higijena može pomoći u sprečavanju ili smanjenju šmegme u oba spola.

Dok je u redu za neobrezane muškarce i starije dječake kako bi povukli svoju prepuciju, ne preporučuje se za novorođenčad i mlađe dječake. To je zato što prepucija možda nije odvojena od glave penisa.

Prisilno povlačenje leđa Prekrivač može dovesti do jake boli, krvarenja, kožnih suza i čak oživljavanja. Roditelji i njegovatelji trebali bi razgovarati sa djetetovim pedijatnikom za savjet o genitalnoj higijeni.

 • Muška zdravlja
 • Zarazne bolesti / bakterije / virusi
 • Žensko zdravlje / ginekologija

medicinska vijest danas ima strogi put Smjernice i izvlači samo od recenziranih studija, akademskih istraživačkih institucija i medicinskih časopisa i udruženja. Izbjegavamo korištenje tercijarnih referenci. Povezujemo primarne izvore – uključujući studije, naučne reference i statistiku – unutar svakog članka i nalaze ih u odjeljku resursa na dnu naših članaka. Možete saznati više o tome kako osigurati da je naš sadržaj tačan i trenutan čitajući naš uredničku politiku.

Contents